Michiel Czn. Dhont – CV

Beeldend kunstenaar / docent beeldende kunst / muzikant – contrabassist / auteur

mijn leven is mijn mooiste kunstwerk

                                                                            zie meer op: www.dhont.nl

 

Michiel Czn. Dhont is in 1940 geboren in Amsterdam en is auteur van ’t Tijdloze Uur.
Mijn creatieve vermogens tot expressie brengen in muziek, beeldende kunst, docentschap in de beeldende kunst en het schrijven van werkboeken geven de grootste uitdaging en voldoening als werk in mijn leven.
Ook mijn voorliefde voor verre reizen in de Outback natuurgebieden van de aarde, Internationale cultuursteden en specifiek voor roeien Internationaal Topsport in 1961 -1963 bij de Roeivereniging Aegir / Universiteit van Groningen (Jonge -8 Kampioen van Nederland en tennissen als sportbeoefening, hebben mij mentaal en fysiek gevormd (sinds 2009 deelname Nederlandse Veteranen Kampioenschappen Tennis / KNLTB).
Alle opgedane ervaringen in mijn docentschap als beeldend kunstenaar heb ik via een geheel nieuwe door mij ontwikkelde methode uitgedragen en na 25 jaren van praktische toepassing in 2000 in eerste druk als werkboek met de titel  ’t Tijdloze Uur bij Uitgeverij Lambo in Arnhem uitgegeven.
In 2014 is het werkboek geheel vernieuwd tot een modern en wetenschappelijk verantwoorde Lay-out en uitgegeven door de’ Stichting ’t Tijdloze Uur’ als Online boek  ‘Print on Demand’  uitgegeven bij www.FreeMusketeers.nl
Ik ervaar, naarmate ik mij verder ontwikkel, dat deze werkzaamheden de kern zijn van mijn creaties en de manier waarop ik die tot uiting breng in mijn vak.
De overdracht tijdens begeleiding van individuen en groepen d.m.v. deze methode verloopt steeds natuurlijker, eenvoudiger en helderder naarmate ik groei. Mijn lijfspreuk zowel voor mijzelf als voor anderen/studenten is:
vertrouw op je handen, zij kennen al je innerlijke beelden en kunnen die vanuit je hart in beelden tot expressie brengen‘.
Bewustzijn van mijn innerlijke Zelf mede aan de hand van mijn (lichaams)gevoel, heeft mijn intuïtief vermogen dieper gevormd.
Dit  heeft mijn leven verrijkt . Het grootste wonder waar ik dankbaar voor ben, is het leven met onze kinderen Martijn, Milan en Minhu, geschonken via en door Mea.
Gedurende een docentschap van bijna vijf decennia heb ik in de begeleiding van kinderen en volwassenen in diverse professionele opleidingen en mijn eigen studenten in de praktijk in Nederland en het buitenland, veel inzicht verkregen in menselijke creatieve leerprocessen.
Mede dankzij deze wijze van beeldend werken met kinderen en studenten, gecombineerd met andere werk processen in de natuur van uit het sjamanisme, heb ik gelijktijdig mijzelf door deze ervaringen met anderen ook kunnen verrijken en verdiepen.
’t Tijdloze Uur voor alle kinderen in de wereld’
Het werkboek ’t Tijdloze Uur is het resultaat van jaren werken in de praktijk. Vele ervaringen op het gebied van creativiteit van uit Intuïtie heb ik over een lange periode in Nederland en het buitenland al werkend gedeeld met kinderen en volwassenen. Deze steeds  gedeelde ervaringen hebben mij als docent een kostbare bijdrage geleverd in de realisatie van dit boek. Daarom draag ik ’t Tijdloze Uur op aan alle kinderen van deze wereld.
Workshop in Nairobi / Kenia met de methode 'The Timeless Hour' met deelnemers; groepsleerkrachten / kunstenaars / kinderen.
Workshop in Nairobi / Kenia, met de methode ‘The Timeless Hour’ met deelnemers; groepsleerkrachten / kunstenaars / kinderen met de bezielde begeleiding van een student van mij Cas Rooseboom
Jongens in de krottenwijk van Nairobi / Kenia aan de slag met 'The Timeless Hour'.
Jongens in de krottenwijk van Nairobi / Kenia aan de slag met ‘The Timeless Hour’.


Curriculum Vitae
Michiel Czn. Dhont is in zijn beroepsuitoefening beeldend kunstenaar en docent beeldende kunst, muzikant / contrabassist in Jazz- en geïmproviseerde muziek en auteur van verschillende boeken.
Hij maakt schilderijen en monumentale- en ‘environment’ kunst en houdt regelmatig performances of rituelen in binnen /en buitenland. In verschillende bands geeft hij concerten en tevens exposeert hij zijn beeldend werk in Nederland en het buitenland.
|
Muziekopleidingen

'Michiel Dhont als contrabassist tijdens een concert in Amsterdam'.
‘Michiel Dhont als contrabassist tijdens een concert in Amsterdam’.

Klassieke– en hedendaagse muzikale vorming ontving Michiel in privélessen piano en violoncel op het Conservatorium te Amsterdam. Daarna legde Michiel zich voornamelijk toe op het spelen van contrabas, eerst in Klassieke muziek.  Kort daarna stapte hij over naar het domein van de Jazz & geïmproviseerde muziek.

Met zijn neef Rogier van Otterloo de voormalig bekende arrangeur/componist en dirigent van het Metropool Orkest, speelden Michiel regelmatig klassieke muziek optredens bv. in kerken, waarna ze in Rogier zijn muziekkelder met net zoveel plezier jazz speelden.
Rogier was in onze jeugd de grote inspirator voor mij in jazz om geheel over te stappen van de klassieke muziek naar de Jazz als contrabassist. Rogier overleed helaas jong.

Als jazzmuzikant was hij ooit van af het eerste uur betrokken lid van de Beroepsvereniging van improviserende muzikanten de BIM bij de oprichting van het oude en tegenwoordig wereldberoemde Jazz-paleis  ’t Bimhuis / gevestigd in ’t Muziekgebouw aan het IJ  te Amsterdam -C.
Al 35 jaar speelt Michiel in het moderne piano trio O.BA.O met Herbert de Jonge – piano  en Hans Houtman – drums uit Amsterdam in het K.C.M. en in het meer traditioneel  bluesy swingende jazz -trio .Jan James.

Masterclasses
in contrabas van wereldberoemde Jazz-bassisten: Ray Brown, USA, Nils Henning Ørsted Pedersen, Denmark, Dave Holland, Gr. Britain/USA en Miroslav Vitous, Tjechie/USA.

Concerten, radio- en studio-opnames
in Nederland o.a. North Sea Jazz Festival in Den Haag in 1981, ’83 en ’85 en concerten in Frankrijk, Finland en U.S.A in New York, Boston en Woodstock, met Nederlandse- en buitenlandse musici.Music-producties: VPRO-Life video concert O-42 en VARA te Arnhem 1980  / Radio opnames i.s.m. Aad Bos in 1982 /
L.P-Album ‘Improvisaties’ 1981 / Cd- piano trio O.BA.O meets Ab Baars 1996 / Cd – grand piano-solo ‘Planetearthscapes‘ 1996 / Bimhuis concert film Amsterdam 1999. Cd ‘Beyond the Edge‘ O.BA.O + Luc Houtkamp 2004.      L. Houtkamp was in 2005 de winnaar van de Nederlandse Award voor de Jazz  ‘de Boy Edgar prijs’.
Beeldende kunst opleiding:
Academie ’63 te Haarlem
, docenten: Ger Lataster, Arie Kater en Wessel Couzijn.
Deze academie stond vanaf 1990 model voor bijna alle belangrijke Kunstacademies in Europa!
Rietveld Academie Amsterdam 1964 – 1969, Tekenleraar MO. A – B. en Beeldhouwen, docenten: Jos Wong en Aart Rietbroek.
Exposities en beeldend werk in collecties in Nederland o.a. Stedelijk Museum Amsterdam en o.a. exposities en vooral veel werk in particuliere collecties in Canada, U.S.A., Denemarken, Finland, Duitsland, IJsland, de Filipijnen, Italië en Dubai.
Kunstreizen in U.S.A, Canada, Australië, Mexico, Marokko, Midden-Oosten, Australië en Indonesië en Egypte met een beurs van O.C&W in 1976.
Docentschappen aan diverse basisscholen, HBO-Kohnstam Academie, HBO- opleidingen Creatieve Therapie, Beeldende Therapie, Instituten voor moeilijk opvoedbare kinderen en kunstinstituten in Nederland, Frankrijk, USA, Finland en Australië.
Producties van Videofilms / 8 Videofilms in opdracht en eigen beheer van Seminars en Land-Art, Kunst Performances,  geavanceerde Beeldende kunst-processen met groepen en muziektheater concerten.
Diverse films, waaronder een film van 10 minuten over de jaar-leergang op de door Dhont in 1975 opgerichte Werkplaats Molenpad in Amsterdam, het K.C.M, over de essentie van de lessen die Dhont geeft op basis van ‘beeldende expressie van uit beweging en intuïtie’ met als titel: ‘Anders dan je denkt‘ in 1992.
De regie van deze film was in handen van een student van de Werkplaats Molenpad te Amsterdam: filmregisseur en beeldend kunstenaar Criss Esser.  Samen met Criss Esser maakte hij de film: ‘Je eigen mensbeeld‘ 1995.
Dhont had daarbij ook de financiering en productie in handen. Hij maakte een film over beeldende kunstprocessen in groepsverband in een workshop in figuratie en abstractie en de interactie ‘bewegend naaktmodel en muziek. Een productie op de rand van performance en totaaltheater. In Finland werd een film gemaakt door de Finse Filmregisseur Jessica Eden op een kunstacademie in Helsinki in 1992.

Oprichter K.C.M. en Werkplaats Molenpad te Amsterdam/C
Dhont is in 1975 oprichter van het K.C.M / Kunstenaars Collectief Molenpad en van atelier de ‘Werkplaats Molenpad‘ dat zich binnen het K.C.M bevindt, gelegen op de hoek van de Prinsengracht en het Molenpad vlak achter het Leidseplein.
Deze Werkplaats is nog steeds een prachtig atelier voor ‘beeldende expressie vanuit beweging en intuïtie‘ waar over de jaren vele studenten zich bekwaamd hebben in deze speciale beeldende methode via schilderen, diverse tekentechnieken en boetseren.
In 2009 werd nadat hij daar als basis van zijn werk 34 jaar de Werkplaats Molenpad had geleid deze door Dhont overgedragen aan en voortgezet door één van zijn begaafde studenten, de beeldend kunstenaar en beeldend therapeut Daniella Rubinovitz.

Jaarcursussen, Weekenden en ééndaagse Workshops heeft Dhont gedurende 46 jaar elk jaar gegeven in Amsterdam en Nederland en het buitenland in zomercursussen in Franse Pyreneeën, Spanje ook in de Pyreneeën, Italië en Griekenland op de Zuid Peloponnesos. Er vinden nog steeds elk jaar zomercursussen plaats in Griekenland in de maand Mei en Frankrijk in Juli en Augustus, zie op de website: www.dhont.nl

In 1999 is de Werkgroep ’t Tijdloze Uur opgericht van oud-studenten van de Werkplaats Molenpad met supervisie van Dhont. Deze werkgroep gaf enige jaren achtereen introducties en begeleiding van projecten in Nederland uitgaande van de werkmethode van ’t Tijdloze Uur. Teams op Pabo’s, basisscholen en vele instituten in de zorgsector en kunstacademies werden opgeleid of via lezingen en workshops bekend gemaakt met de methode ’t Tijdloze Uur. Om er enkele te noemen b.v. Instituut Kind & Recht en de voormalige Boddeart Stichting (nu ASTRA genoemd) te Amsterdam en enkele (basis)scholen door het land.

Dhont heeft als gastdocent jaren gewerkt in samenwerking met de School voor Imaginatie Amsterdam van Jan Taal en het Centrum voor Creatieve Therapie  van Annette Brederode in Amsterdam.

 ’t Tijdloze Uur / Evidence based

In 2014 is 'Tijdloze Uur te bestellen bij Bol.com of rechtstreeks bij de uitgever via uitgeverij@beeldendezaken.nl
In 2014 is geheel vernieuwde ’t ‘Tijdloze Uur in een Online Editie via ‘Print on Demand‘ te bestellen bij Bol.com of rechtstreeks bij de uitgever via uitgeverij@beeldendezaken.nl
't Tijdloze Uur van auteur Michiel Czn. Dhont / Amsterdam
Het eerste werkboek uit 2000 van ’t Tijdloze Uur van auteur Michiel Czn. Dhont / Amsterdam
Handboek Beeldende Therapie met de methode 't tijdloze Uur daarin opgenomen in 2009 naast 39 andere Evidence Based therapieën
‘In 2009 is ’t Tijdloze Uur als Evidence Based methode in het Handboek Beeldende Therapieën opgenomen naast 39 andere methoden’.

In 2009 werd ’t Tijdloze Uur als Evidence Based methode in het Handboek Beeldende Therapieën opgenomen naast 39 andere therapieën.
Dit werkboek ’t Tijdloze Uur is in 2000 uitgegeven door C.K.V. Uitgeverij Lambo te Arnhem. Sinds jaren is het boek ’t Tijdloze Uur op alle HBO opleidingen Beeldende, Creatieve en Kunstzinnige Therapie in Nederland een studie werkboek. Ook op het RINO in Amsterdam.

De Verenigde Naties heeft via het comité van de World Health Organization in 2002 het werkboek ‘’t Tijdloze Uur’ uitgekozen om door Michiel Czn. Dhont gepresenteerd te worden. Door het de Stichting Leerplan ontwikkeling S.L.O. en door het Nederlands Instituut voor Gezondheid & Zorg – N.I.G.Z te Den Haag werd Michiel in contact gebracht met de organisatie van deze VN Conferentie.
Dit vond plaats op de European Conference of Health & Education te Egmond aan Zee in 2002.
Daar gaf Michiel Dhont 3 dagen lezingen / beamer-presentaties en workshops aan honderden vertegenwoordigers uit 85 landen over de wereld.
Hiermee introduceerde Michiel Dhont aan 450 afgevaardigden als aangesloten leden van Internationale Ministeries & Ngo’ s, zijn methode voor kinderen en jong/volwassenen bij WHO / Health & Education voor kinderen over de gehele wereld.

Seminar 2001 in Slovenië / Ljubljana voor 200 Pedagogen van de Sloveense beroepsvereniging van Pedagogen.

Seminar in Llubljana / Slovenia in 2001 voor de
Verenigingvan Pededagogen in totaal 200 Pedagogen

Seminar in World Congress of Nexus – 6Seconds / EQ World Conference of Emotional Intelligence uit USA/N.Y. , gehouden in 2005.
Op voordracht van het N.I.G.Z. te Den Haag heeft Michiel Dhont voor NEXUS seminars en lezingen gegeven, met als overall thema van dit congres: ’Middelen en wijsheid voor een duurzame wereld’. Lees verder…

Als auteur van het werkboek ‘t Tijdloze Uur is Michiel Dhont door Nexus uitgenodigd om zijn visie en methode ‘ervaringsgericht leren voor kinderen over de wereld’ te presenteren in trainingssessies beeldende expressie van uit beweging en intuïtie.
Doel daarvan is de bevordering van groei van de Emotionele- Sociale en Cognitieve Intelligentie in zijn en handelen van het kind/volwassene vanuit de eigen werkelijkheidsbeleving.

Voor informatie over Michiel zijn beeldende kunst – Gallery /muziek en boeken:     www.dhont.nl
Ook zijn er mogelijkheden om op verzoek introducties en workshops te geven in scholen en andere instituten